Hebben alle weekdieren schelpen?

Weekdieren hebben een heel week lichaam, maar de meeste hebben schelpen die voor bescherming zorgen. Denk maar aan de slak met zijn huisje en aan de mossel die met 2 schelpen door het leven gaat.

Ook zijn er weekdieren waarvan de schelp binnenin het lichaam zit. Dat is het geval bij vele inktvissoorten. Hun schelp vind je soms op het strand. Het is een dunne kalkachtige plaat die men ook wel 'zeeschuim' noemt.

Maar er bestaan ook weekdieren die helemaal geen schelp hebben, zoals octopussen en naaktslakken. Zij beschermen zich op een andere manier tegen hun vijanden.

 

Waar komen de lege schelpen op het strand vandaan?

Schelpdieren die langs de kust leven, hebben een zwaar bestaan. Ze voeren een voortdurend gevecht tegen de golfslag en de branding.

Als het water zich bij eb terugtrekt, graven de diertjes zich in het zand in en sluiten ze hun schelp. Op die manier drogen ze niet uit. Maar sommige zijn niet vlug genoeg en vallen ten prooi aan zeevogels. Deze pikken het diertje uit de schelp, die leeg achterblijft.

(tekening van Anita Engelen)

Kunnen mossels zwemmen?

Tweekleppige dieren, waartoe ook de mossels behoren, zijn niet echt uitgerust om te zwemmen. De meeste leven immers op de bodem en hebben een voet om zich in te graven of om sprongen mee te maken.

Mossels leiden zelfs een zittend bestaan. In hun voet zit een klier die een groot aantal taaie draden kan afscheiden. Die draden verharden in het zeewater en vormen een bundel die men baard noemt. Met die baard hecht de mossel zich vast aan de rotsen.

 

(tekening van Anita Engelen)

  1. Kokkel
  2. Nonnetje
  3. zaagje
  4. venusschelp
  5. tapijtschelp
  6. zwaardschede
  7. boormossel
  8. gewone mossel
 

 

Bron webhotel.be

 


Terug

Nog een webkwestie doen? Surf naar www.webkwestie.nl

Heb je op- of aanmerkingen ter verbetering van deze webkwestie?
Zijn er internetlinks die niet werken? Geef het even door. Klik daarvoor hier.

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons
www.webkwestie.nl is een gratis website voor alle onderwijssoorten.
Er is geprobeerd alleen maar rechtenvrij (beeld)materiaal te gebruiken en/of (beeld)materiaal te gebruiken voor niet-commercieel gebruik. 
Mocht u desalniettemin materiaal zien waar auteursrecht op rust, laat het ons dan meteen weten. Er wordt z.s.m. op gehandeld.