Bron 4.1.b

De tekening rechts van een suikermolen is in 1839 gemaakt. Bestudeer onderstaande tekst en leg uit waarom het werk op een suikerplantage zwaarder was dan ander veldwerk.

"In tegenstelling tot koffiebonen en katoen bederft suikerriet snel. Daarom moest het binnen 24 uur worden verwerkt. Dit betekende dat slaven in oogsttijd gemiddeld 96 uur per week moesten zwoegen. Hierbij werden zij door de bastiaan en de blankopzichter met de zweep aangespoord."

Bij de verwerking van het suikerriet werd gebruik gemaakt van molens op waterkracht. Dit betekende dat men afhankelijk was van eb en vloed. Dat de molen werd aangedreven door waterkracht zie je links op de afbeelding. De afhankelijkheid van het getij maakte de lange werkdagen noodzakelijk. Er moest continu riet worden gekapt, zodat de molen bij gunstig getij continu riet kon verwerken. Het riet werd in de molen geperst. Het sap dat daarbij vrij kwam, werd in ketels tot siroop ingekookt. Dit zie je in het midden van de afbeelding. Uiteindelijk werd de siroop in Nederland tot suiker verwerkt.

Het persen van het suikerriet in de molen was gevaarlijk werk. Tekening van Théodore Bray uit circa 1850.
Afbeelding van: https://www.slavernijenjij.nl

Terug Bron 4.1.a Bron 4.1.b Bron 4.1.c Bron 4.1.d


 Vorige Start Terug Volgende

Nog een WebQuest / WebKwestie doen? Surf naar www.webkwestie.nl

Heeft u op- of aanmerkingen? Zijn er websites of weblinks die niet werken?
Stuur een mailtje naar de webkwestiemakers Klik daarvoor hier.

Dit werk valt onder een Creative Commons. www.webkwestie.nl is een gratis website voor alle onderwijssoorten. Er is geprobeerd alleen maar rechtenvrij (beeld)materiaal te gebruiken en/of (beeld)materiaal te gebruiken voor niet-commercieel gebruik. Mocht u desalniettemin materiaal zien waar auteursrecht op rust, laat het ons dan meteen weten. Er wordt z.s.m. op gehandeld. De afbeeldingen zijn afkomstig van Pixabay en PXhere, WikiCommons of Microsoft Clipart Gallery, tenzij anders is vermeld.