Bron 4.2.d

De afbeelding toont: Slavendansfeest, P. J. Benoit

Gedurende de 18de en 19de eeuw stelde de koloniale overheid met betrekking tot danspartijen verschillende plakkaten op. Hieronder volgen verschillende fragmenten van plakkaten uit de 18de en 19de eeuw. Lees de fragmenten door en beantwoord de volgende vragen:

  • Wanneer en onder welke voorwaarde werden danspartijen voor het eerst beperkt toegelaten?
  • Welke conclusie kun je trekken uit de herhaalde bepalingen, die danspartijen slechts beperkt toestond?

Plakkaat uit 1741:

Het is alle slaven en slavinnen verboden overdag of 's avonds bijeen te zijn, om te praten, te lopen of te baljaren (dansen). Het is elke blanke toegestaan dergelijke slaven te slaan en uiteen te doen gaan.

Plakkaat uit 1759:

Aangezien het Hof van Politie en van Justitie bemerkt heeft dat de slaven, ondanks een aantal verboden, toch clandestien bijeenkomen om te baljaren, heeft het Hof besloten:
Dat slaven buiten Paramaribo mogen baljaren, mits dat gebeurt met toestemming van hun meesters. De meesters zijn verplicht de officier van justitie hiervan door een briefje op de hoogte te brengen.

Plakkaat uit 1784:

Geen plantagebediende mag toestaan dat slaven (...) bijeenkomen, vooral niet bij baljaren. Maximaal vier maal per jaar mag aan de slaven van een plantage baljaren worden toegestaan.

De 'Doe' of een groot slavenfeest
Afbeelding van: See page for author [Public domain]

Terug Bron 4.2.a Bron 4.2.b Bron 4.2.c Bron 4.2.d


 Vorige Start Terug

Nog een WebQuest / WebKwestie doen? Surf naar www.webkwestie.nl

Heeft u op- of aanmerkingen? Zijn er websites of weblinks die niet werken?
Stuur een mailtje naar de webkwestiemakers Klik daarvoor hier.

Dit werk valt onder een Creative Commons. www.webkwestie.nl is een gratis website voor alle onderwijssoorten. Er is geprobeerd alleen maar rechtenvrij (beeld)materiaal te gebruiken en/of (beeld)materiaal te gebruiken voor niet-commercieel gebruik. Mocht u desalniettemin materiaal zien waar auteursrecht op rust, laat het ons dan meteen weten. Er wordt z.s.m. op gehandeld. De afbeeldingen zijn afkomstig van Pixabay en PXhere, WikiCommons of Microsoft Clipart Gallery, tenzij anders is vermeld.