Bron 8.3b

In haar boek 'Slavernij en de memorie' (2002) stipt de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod het beschikbaar stellen van een financiële vergoeding aan. Hoe ziet McLeod het inlossen van de Nederlandse ereschuld?

Zou Nederland deze mensen een financiële vergoeding moeten geven? Dat zou praktisch onmogelijk zijn, maar Nederland heeft toch wel een ereschuld.
Veel nakomelingen van slaven hebben het gemaakt op maatschappelijk en financieel gebied. Dankzij mogelijkheden in onderwijs hebben ze kunnen leren en studeren, goede posities kunnen krijgen en zijn ze in staat om hun kinderen alles te geven wat in een westerse maatschappij als normaal wordt beschouwd. Toch is er in Suriname en op de Antillen een groep die het niet heeft kunnen redden, die door armoede en geringe opleidingskansen in die vicieuze cirkel zijn gebleven en die een heel moeilijk bestaan hebben. Het zou Nederland sieren als er voor die groep iets gedaan werd. Geen financiële compensatie, maar iets wat hun leven op een iets beter niveau brengt, bijvoorbeeld een project van goedkope huurhuizen voor de allerarmsten.

Slavernij en de Memorie
Afbeelding van: https://i.gr-assets.com

Terug Bron 8.3a Bron 8.3b


 Vorige Start Terug

Nog een WebQuest / WebKwestie doen? Surf naar www.webkwestie.nl

Heeft u op- of aanmerkingen? Zijn er websites of weblinks die niet werken?
Stuur een mailtje naar de webkwestiemakers Klik daarvoor hier.

Dit werk valt onder een Creative Commons. www.webkwestie.nl is een gratis website voor alle onderwijssoorten. Er is geprobeerd alleen maar rechtenvrij (beeld)materiaal te gebruiken en/of (beeld)materiaal te gebruiken voor niet-commercieel gebruik. Mocht u desalniettemin materiaal zien waar auteursrecht op rust, laat het ons dan meteen weten. Er wordt z.s.m. op gehandeld. De afbeeldingen zijn afkomstig van Pixabay en PXhere, WikiCommons of Microsoft Clipart Gallery, tenzij anders is vermeld.