Deze webkwestie is bedoeld voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs.
Het verzet in de 2de wereldoorlog...
Soms heeft men het wel eens over het jaar 1940 als het begin van de Tweede Wereldoorlog. Dat het eigenlijk 1939 moet zijn
is een ander verhaal. Waarom 1940 genoemd wordt, heeft te maken met ons eigen landje.
Nederland werd in 1940 bij de oorlog betrokken. Een jaar eerder waren andere landen al het slachtoffer. Maar daar gaan we het nu verder niet over hebben.
Hier en daar waren er mensen die tegen elkaar zeiden:’Het kan zo niet doorgaan. We moeten ons verzetten.’ Dat deden ze op allerlei manieren. Vaak met gevaar voor eigen leven. In het geheim kwamen deze mannen en vrouwen bij elkaar. De één wist meestal niet wat de ander deed. Sommigen van hen maken in het geheim krantjes of pamfletten, die ze bij anderen in de bus stoppen. Ze leggen de mensen uit hoe slecht Hitler is en hoe gemeen.
Een van de eersten, die zulke pamfletten maakte, was Bernard IJzerdraat. IJzerdraat was leraar handenarbeid geweest in Rotterdam en richtte daarna een eigen weefschool op in het Gooi. Tijdens de crisis in de jaren ‘30 moest deze school sluiten. IJzerdraat ging als adviseur werken bij een tapijtfabriek in Dinxperlo, dat in de Achterhoek tegen de Duitse grens aan ligt. Vermoedelijk heeft hij daardoor van dichtbij de praktijken in Hitler-Duitsland kunnen waarnemen. Daartegen kwam hij in opstand en werd een overtuigd tegenstander van het nationaal-socialisme. Op 13 maart 1941 is hij vermoord. Maar dit weerhield anderen er niet van ook in het verzet te treden. In Nederland is veel ondergronds verzet geweest.
Dat is het onderwerp van deze webquest. Ga door naar de opdracht.
|