achtergrondinformatie

Wat moeten we doen ?
Het doel van het maken van de webopdracht zoals we hier bedoelen is om de kinderen naar hoger niveau van denken te brengen.
Het maken van een webopdracht begint natuurlijk met het kiezen van een onderwerp. Ga bij jezelf (of curriculum) na welk onderwerp je voor de kinderen zou kunnen kiezen. Je kunt natuurlijk aansluiten bij de lesstof of bijvoorbeeld als alternatief gebruiken voor het traditionele werkstukken maken. Je moet natuurlijk wel aansluiten bij de belevingswereld, maar tegelijkertijd een échte uitdagende opdracht bedenken.

Daarna begint voor jou het zoeken naar bronnen op Internet die goede informatie bieden over het gekozen onderwerp. Het is heel handig om die gevonden links niet alleen aan de favorieten toe te voegen, maar ook even te kopiëren naar bijvoorbeeld "kladblok", met de naam van de site erbij. Dit zoeken naar links kan ook door oudere leerlingen worden gedaan. Zorg wel dat je minstens vijf websites gevonden hebt die ook echt bruikbaar zijn voor de kinderen. Je moet daar toch wel kritisch op zijn.

Hierna moet er bij elke bron minstens één vraag worden gemaakt, die betrekking heeft op het onderwerp. Je kunt die vragen even in "kladblok", in "Word" of rechtstreeks in een web-editor typen.

Daarna volgt het bedenken van een goede, aansprekende opdracht voor de kinderen. Een goede opdracht voldoet aan de volgende eisen:

Er zijn allerlei opdrachten mogelijk

Bovenstaande werkvormen kunnen afzonderlijk maar ook gecombineerd de leerlingen aanzetten tot zeer gemotiveerd werken.

MGM (de filmmaatschappij die de James Bond films maakt) zoekt naar jonge kerels die graag 007 willen spelen. Maar ze zijn ook op zoek naar meiden die de tegenspeelster van James Bond willen zijn. Dit is natuurlijk DE kans om beroemd te worden. Maar je moet er wel wat voor doen.

Je moet onder andere uitzoeken welke acteurs tot nu toe James Bond hebben gespeeld. En je moet twee filmscènes instuderen uit de 007-film "Die Another Day"

Samen met een meisje van jouw school besluit je om een poging te wagen.

Enkele voorbeelden m.b.t. het onderwerp "de opdracht"

Klik op één van de bouwstenen links om meer over zo'n onderdeel te weten te komen.

Laatst bijgewerkt op:  maandag 12 april 2021 door John Demmers

| Home

| Inleiding | OpdrachtVerwerking | InfobronnenBeoordeling | Afsluiting |

| Leerkrachten pagina | WebKwestie Digitheek |

Naar een idee van Bernie Dodge, Rijksuniversiteit van San Diego (USA)