Bron 8.2.a

Op 1 juli 2002 werd in het Oosterpark in Amsterdam een nationaal monument onthuld ter herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Ter gelegenheid van de onthulling verscheen ook een boek 'Verbonden door Vrijheid, Het Nationaal Monument Slavernijverleden' (Amsterdam 2002).

Rick van der Ploeg, hiernaast afgebeeld, toenmalig Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, schreef de inleiding van het boek. 

Lees onderstaand fragment. Wat is de mening van Rick van der Ploeg over de rol die erkenning en herdenking kunnen spelen?

Langzamerhand daagt het besef dat ook het slavernijverleden deel uitmaakt van de geschiedenis van Nederland. De plaatsing van het indrukwekkende kunstwerk van Erwin de Vries zal ongetwijfeld aan deze bewustwording bijdragen. Door dit monument wordt nu ook in Nederland letterlijk zichtbaar gemaakt dat wij het slavernijverleden onder ogen moeten zien, en dat de slachtoffers daarvan ook hier met respect worden herdacht.
Het monument is echter meer dan een aanleiding om stil te staan bij het verleden. De betekenis ervan voor de toekomst van onze samenleving is niet minder groot. Veel nakomelingen van de slaven hebben een blijvende en gewaardeerde plaats in de Nederlandse maatschappij. Dit 'samen leven' is echter alleen goed mogelijk als het slavernijverleden voortaan duidelijk aanwezig is in het Nederlandse historische bewustzijn. Juist door onze ogen niet langer te sluiten voor het verleden kunnen zij samen verder. Dit monument helpt ons bij deze bewustwording.


Afbeelding van: Me Judice [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]

Terug Bron 8.2.a Bron 8.2b Bron 8.2c


 Start Terug Volgende

Nog een WebQuest / WebKwestie doen? Surf naar www.webkwestie.nl

Heeft u op- of aanmerkingen? Zijn er websites of weblinks die niet werken?
Stuur een mailtje naar de webkwestiemakers Klik daarvoor hier.

Dit werk valt onder een Creative Commons. www.webkwestie.nl is een gratis website voor alle onderwijssoorten. Er is geprobeerd alleen maar rechtenvrij (beeld)materiaal te gebruiken en/of (beeld)materiaal te gebruiken voor niet-commercieel gebruik. Mocht u desalniettemin materiaal zien waar auteursrecht op rust, laat het ons dan meteen weten. Er wordt z.s.m. op gehandeld. De afbeeldingen zijn afkomstig van Pixabay en PXhere, WikiCommons of Microsoft Clipart Gallery, tenzij anders is vermeld.