Bron 8.2b

In juni 2002 vond er een debat plaats in Zeeland. Vraag was of het slavernijverleden vergeten diende te worden of juist herdacht. Eigenlijk waren alle deelnemers het erover eens, dat het slavernijverleden herdacht moet worden. Hieronder volgt een fragment. Welke rol kunnen erkenning en herdenking van het slavernijverleden spelen?

De visie van Gert Oostindie, hiernaast afgebeeld, hoogleraar antropologie en vergelijkende sociologie van het Caribische gebied en directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde wordt aangehaald:

Dhr. Oostindie brengt twee redenen naar voren waarom het slavernijverleden herdacht moet worden. Ten eerste is hij van mening, dat we niet met goed fatsoen over de geschiedenis kunnen praten, als we dat niet op een evenwichtige manier doen, dus óók melding maken van de slavernij en niet alleen van Rembrandt. Ten tweede is het verleden letterlijk teruggekomen in Nederland met de komst van een groot aantal Surinamers, Antillianen en Arubanen in de jaren '80. Het erkennen van het verleden is het begin van verzoening.


Afbeelding van: Esvg [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Terug Bron 8.2.a Bron 8.2b Bron 8.2c


 Vorige Start Terug Volgende

Nog een WebQuest / WebKwestie doen? Surf naar www.webkwestie.nl

Heeft u op- of aanmerkingen? Zijn er websites of weblinks die niet werken?
Stuur een mailtje naar de webkwestiemakers Klik daarvoor hier.

Dit werk valt onder een Creative Commons. www.webkwestie.nl is een gratis website voor alle onderwijssoorten. Er is geprobeerd alleen maar rechtenvrij (beeld)materiaal te gebruiken en/of (beeld)materiaal te gebruiken voor niet-commercieel gebruik. Mocht u desalniettemin materiaal zien waar auteursrecht op rust, laat het ons dan meteen weten. Er wordt z.s.m. op gehandeld. De afbeeldingen zijn afkomstig van Pixabay en PXhere, WikiCommons of Microsoft Clipart Gallery, tenzij anders is vermeld.