8.2 Welke rol kunnen erkenning en herdenking van het slavernijverleden spelen?

Tot vijf jaar geleden was er in Nederland bijna geen aandacht voor het slavernijverleden. In schoolboeken kwam slavernij nauwelijks aan bod. Slechts weinig mensen stonden op 1 juli stil bij de afschaffing van de slavernij.

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor het Nederlandse slavernijverleden. Minister Van Boxtel bood tijdens een bezoek aan Suriname namens de regering zijn excuses aan voor het Nederlandse handelen in die tijd. Ook Prins Willem-Alexander sprak tijdens een bezoek aan het Fort Elmina in Ghana in april 2002 zijn wroeging uit over de slavernij.

In deze deelvraag ga je onderzoeken welke rol erkenning en herdenking van het slavernijverleden spelen. Lees de bronnen en geef antwoord op de deelvraag.

Met de onthulling van het hiernaast afgebeelde slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark op 1 juli 2002 is er nu een plek waar het Nederlandse slavernijverleden herdacht kan worden.

Bron 8.2.a
Bron 8.2b
Bron 8.2c


Afbeelding van: Arthena [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

 Vorige Start Terug Volgende

Nog een WebQuest / WebKwestie doen? Surf naar www.webkwestie.nl

Heeft u op- of aanmerkingen? Zijn er websites of weblinks die niet werken?
Stuur een mailtje naar de webkwestiemakers Klik daarvoor hier.

Dit werk valt onder een Creative Commons. www.webkwestie.nl is een gratis website voor alle onderwijssoorten. Er is geprobeerd alleen maar rechtenvrij (beeld)materiaal te gebruiken en/of (beeld)materiaal te gebruiken voor niet-commercieel gebruik. Mocht u desalniettemin materiaal zien waar auteursrecht op rust, laat het ons dan meteen weten. Er wordt z.s.m. op gehandeld. De afbeeldingen zijn afkomstig van Pixabay en PXhere, WikiCommons of Microsoft Clipart Gallery, tenzij anders is vermeld.